Onze reizen naar Rwanda Advies nodig? Bel:
0517 432060

Onderweg

Zoekfilter

Bestemmingen
Landen
Thema's

11-Daagse autotour Chimps & Gorilla’s Rwanda

Tijdens deze 11-daagse reis Rwanda ontdekt u de verscheidenheid van dit land. Van savannevlaktes tot aan het regenwoud met chimpansees & gorilla’s en van de drukke hoofdstad Kigali tot het idyllische Lake Kivu: Rwanda heeft het allemaal! Het ‘land van de duizend heuvelen’ is na een heftige geschiedenis op indrukwekkende wijze hersteld en volledig klaar om door u ontdekt te worden! Deze reis is een self-drive reis en is een 4×4 Toyota Prado of gelijkwaardig inbegrepen.

prijscategorie: €€€
Meer informatie

11-Daagse privéreis door het land van de 1000 heuvelen

Tijdens deze 11-daagse reis met privé gids/chauffeur ontdekt u de verscheidenheid van Rwanda. Van savannevlaktes tot aan het regenwoud met chimpansees & gorilla’s en van de drukke hoofdstad Kigali tot het idyllische Lake Kivu: Rwanda heeft het allemaal! Het ‘land van de duizend heuvelen’ is na een heftige geschiedenis op indrukwekkende wijze hersteld en volledig klaar om door u ontdekt te worden!

prijscategorie: €€€€€
Meer informatie

8-Daagse Fly-In Safari Rwanda

Tijdens deze unieke fly-in safari verblijft u in uitstekende en luxueuze lodges en maakt u trekkings in de meest fascinerende gebieden van Rwanda. Alle lodges hebben hun eigen unieke sfeer, maar kenmerken zich allemaal door een gunstige ligging, luxueuze accommodatie en deskundige begeleiding. Transfers zijn per helikopter. 

prijscategorie: €€€€€
Meer informatie

Algemeen

               

Rwanda, het land van de duizend heuvelen

De bijnaam ‘Le pays des Mille Collines’, oftewel het ‘land van de duizend heuvelen’ heeft Rwanda te danken aan het schitterende landschap. Rwanda, het land van chimpansees en gorilla’s. Van adembenemende uitzichten en duizend heuvelen. Van vulkaantoppen en Rwandese dorpen. Tijdens een reis door Rwanda geniet u van glooiende heuvels met prachtige fel groene theeplantages, tropisch regenwoud, prachtige uitzichtpunten, vulkaantoppen, unieke flora en fauna en pittoreske Rwandese dorpen. Hoogtepunten van Rwanda zijn onder andere Nyungwe Forest waar veel primaten leven, en natuurlijk Volcanoes National Park, het leefgebied van de gorilla. Dit noordelijk gelegen Nationaal Park staat garant voor avontuurlijke trekkingen op de vulkanen en ontmoetingen met de (berg) gorilla’s. Aan het uitgestrekte Lake Kivu beleeft u het lokale vissersleven en schitterende zonsondergangen. In het tropische Nyungwe Forest kunt u op zoek gaan naar de chimpansees of een wandeling maken tussen de felgroene theeplantages. In het oostelijk gelegen Akagera Nationaal Park ziet u misschien wel de big 5!  Maar tijdens uw reis is er ook tijd om stil te staan bij de turbulente Rwandese geschiedenis. U kunt in Kigali het Genocide Memorial bezoeken, een huiveringwekkend museum waar de honderd dagen van het verschrikkelijke stammenconflict van 1994 worden herdacht.

Op deze site bieden wij een 3-tal voorbeeldreizen. Het is heel goed mogelijk om dit bijzondere land per auto te verkennen. Wij bieden een rondreis met eigen huurauto en een rondreis met privé gids/chauffeur. Heeft u minder tijd dan behoort een luxe Fly-In Safari ook tot de mogelijkheden. Tijdens deze reizen rijdt u door de duizend heuvelen en beleeft u de chimpansees en gorilla’s.

Chimpansees- en Gorilla’s Trekking

Rwanda is een van de weinige landen, samen met buurland Oeganda, waar chimpansees en gorilla’s nog leven. U kunt deze chimpansees en gorilla’s van dichtbij beleven. Ze leven in het Virunga-gebergte, in het noordwesten van het land. Dit Parc National des Volcans biedt tevens ideale mogelijkheden voor bergwandelaars. In Rwanda is het (relatief) eenvoudiger om ‘gorilla permits’ te verkrijgen dan in buurland Oeganda. Deze ‘permits’ geven u toestemming om deel te nemen aan een trekking in het Volcanoes National Park. In dit park leven momenteel 10 gorilla groepen. Onder de tab Gorilla Trekking vindt u meer informatie.

Wilt u op reis naar het bijzondere Rwanda, wij helpen u graag met het samenstellen van uw droomreis. Wij adviseren u graag over welke onderdelen u vooral niet moet vergeten om uw reis tot een onvergetelijke, unieke reis te maken!

Voor meer landeninformatie, kijk ook eens op de site van Visit Rwanda.

 

 

Beste reistijd

Rwanda ligt net onder de evenaar en kent daardoor een gematigd tropisch klimaat dat wordt gekenmerkt door een droog- en een regenseizoen. De temperaturen verschillen nogal door de uiteenlopende hoogteverschillen, maar over het algemeen kent Rwanda een bijzonder aangenaam klimaat door de relatief hoge ligging. De temperatuur schommelt het hele jaar door rond de 25 graden. In het noorden en westen, waar veel bergen zijn, is het vaak iets koeler.  Voor Centraal Afrikaanse begrippen heeft Rwanda een vrij koel klimaat. In de nachten koelt het in de hoger gelegen gebieden af tot ongeveer 10 à 14 graden, een trui of jas is dan ook wenselijk voor tijdens de avonden. Verder liggen er in en om Rwanda enorme waterpartijen die ervoor zorgen dat het gehele jaar door een flinke regenbui kan vallen, hierdoor is het land dan ook ontzettend groen en vruchtbaar.

Over het algemeen wordt aangehouden dat van eind oktober tot en met november het korte regen seizoen is en maart, april het lange regenseizoen. Dit blijkt echter de afgelopen jaren nogal eens te verschillen. De buien in het regenseizoen zijn kort en krachtig en vallen vooral in de nacht en in de ochtend. In tegenstelling tot veel andere landen is Rwanda goed te bereizen (met uitzondering van de noordkant van Akagera Nationaal Park) en biedt het regenseizoen zelfs een aantal voordelen. Zo zijn er minder toeristen, zijn de rode Afrikaanse wegen minder stoffig en de omgeving prachtig groen en weelderig!

December tot maart worden gekenmerkt door een korte droge periode. Dit zijn goede maanden om een rondreis te maken door Rwanda en het plannen van een gorillatrekking. Maart tot en met mei zijn de natste maanden. Hevige regenval komt in deze periode vrijwel elke dag voor, maar het regent meestal niet de hele dag. Van juni tot september is het aangenaam, er is weinig regenval waardoor u goede gorillatrekkingen kunt maken. Oktober en november worden gekenmerkt door het korte regenseizoen, uitstekende periode voor het spotten van vogels want bomen en planten staan in volle bloei. Regenbuien worden snel afgewisseld met een helder blauwe lucht, ideaal voor het maken van mooie landschapsfoto’s.

 

 

Reisdocumenten/Valuta/Veiligheid

Uw paspoort moet na afloop van uw reis naar Rwanda nog minimaal 6 maanden geldig zijn! Daarnaast heeft u een visum nodig. Het is mogelijk om ter plaatse, bij aankomst op de luchthaven van Kigali of bij de grensovergangen met Rwanda, het visum te kopen en te betalen. Dit is een single-entry visum, kost ca. 50 US$ p.p. en is geldig voor maximaal 30 dagen. U kunt ook vooraf een visum online aanvragen.

De lokale munteenheid van Rwanda is Rwandese Frank. Rwandese Franken zijn niet buiten Rwanda verkrijgbaar. Wij raden u daarom aan cash Euro’s of USD mee te nemen, welke u ter plaatse om kunt wisselen. Met een pinpas kunt u bij bijna alle banken terecht. Houdt u er wel rekening mee dat stroomstoringen aan de orde van de dag zijn en hierdoor geldopnames niet altijd mogelijk zijn. Neem daarom voldoende cash geld mee! In de lodges betaalt u meestal cash, sporadisch zijn creditcard betalingen mogelijk. Activeer uw pinpas wel naar Wereld, anders kunt u niet pinnen in Rwanda. Creditcards worden nog steeds niet overal in Rwanda geaccepteerd. U kunt hier meestal alleen in de toeristenhotels en de betere restaurants in Kigali mee terecht. Daarnaast kunt u met uw creditcard contant geld opnemen bij de Banque de Kigali en Banque Commerciale du Rwanda (in Kigali). Vaak wordt er 3-5% extra kosten in rekening gebracht. De munteenheid van Rwanda is de Rwandese Frank (RWF). Er zijn munten van 1, 5, 10, 20 en 50 Frank en biljetten van 100, 500, 1000 en 5000 Frank.

Veel mensen associëren Rwanda nog steeds met oorlog en genocide en typeren het daarom als ‘onveilig’. Dit is onterecht, want Rwanda geldt zelfs als één van de veiligste landen van Afrika. In de hoofdstad Kigali kunt u nog gewoon over straat lopen, Dit is wel anders in andere steden van Afrika. Wees waakzaam in de buurt van de grensstreek met Congo (Noord-  en Zuid-Kivu). Een deel van de Rwandese bevolking is nog wel arm waardoor criminaliteit, net zoals in andere landen, kan voorkomen. Dit gebeurt echter op zeer kleine schaal. Wel dient u bedacht te zijn op zakkenrollers en dieven. Met name rond bus- en taxiparken, markten en uitgaansgelegenheden is het raadzaam geen waardevolle bezittingen bij u te hebben en alert te zijn voor zakkenrollers. Als u ’s avonds over straat loopt, draag dan geen waardevolle spullen al te opzichtig op uw lichaam.

 

Gezondheid/Vaccinatie

Voor reizen naar Rwanda wordt een aantal vaccinaties aangeraden en verplicht, voor informatie verwijzen wij u naar de GGD of huisarts. De opvattingen over hygiëne in Rwanda zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijkt u ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk.

Taal/Tijdverschil/Telefoon

In Rwanda wordt veel waarde gehecht aan groeten. Er is in principe geen gesprek mogelijk zonder eerst te vragen hoe het met elkaar gaat. Zelfs wanneer u al leen even de weg wilt vragen. Houd hier rekening mee.

De geschiedenis van Rwanda is met name gevormd door de etnische groepen Hutu’s en Tutsi’s. Hoewel aangeduid als twee verschillende etnische groepen, delen ze dezelfde tradities en spreken ze dezelfde taal. De officiële taal in Rwanda is het Kinyarwanda, maar daarnaast wordt er ook Engels en Frans gesproken. Sinds een aantal jaar is het Frans afgeschaft als 2e taal, maar in de praktijk zullen meer mensen Frans spreken dan Engels, dit geldt met name voor oudere inwoners.

Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil maar in onze wintertijd is het in Rwanda 1 uur later. Rwanda kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.

Internationaal bellen vanuit Rwanda is goed mogelijk vanuit de hoofdstad Kigali. Let er wel op dat van Rwanda naar Nederland bellen met uw mobiele telefoon zeer duur is. Een SMS sturen is veel voordeliger. Voordeliger is om een lokale simkaart te kopen. Daarnaast zult u niet op alle plaatsen optimaal bereik hebben. Vanuit de meeste hotels is het ook mogelijk te bellen. Dit is echter weer duurder dan vanuit speciale telefoonwinkels of als u belt met een telefoonkaart. Ook in Rwanda is WIFI in opkomst. Zo is er WIFI in de hoofdstad Kigali sinds 2013 op alle busstations, het openbaar vervoer en in de grote winkelcentra. Na Kigali zijn ze dit gaan uitbreiden door het hele land, het internetnetwerk is nu redelijk verspreid maar met name in landelijke gebieden, natuurreservaten en af en toe in lodges is wifi niet of beperkt beschikbaar.

Gorilla Trekking

           

Rwanda staat bekend om de altijd groene heuvels, vandaar de bijnaam ‘land van duizend heuvels’ en de berggorilla’s. Rwanda is een van de weinige landen, samen met buurland Oeganda, waar de berggorilla’s nog leven. Ze leven in het Virunga-gebergte, in het noordwesten van het land. Dit Parc National des Volcans biedt tevens ideale mogelijkheden voor bergwandelaars. In Rwanda is het (relatief) eenvoudiger om ‘gorilla permits’ te verkrijgen dan in buurland Oeganda. Deze ‘permits’ geven u toestemming om deel te nemen aan een trekking in het Volcanoes National Park. In dit park leven momenteel 10 gorilla groepen. Elke groep kan worden bezocht door maximaal acht personen. Per dag zijn er dus 80 permits beschikbaar. Een bezoek aan de berggorilla’s is niet alleen prachtig, maar ook zeer geliefd. Reserveren is dus noodzakelijk. Het is dan ook raadzaam vroegtijdig zo’n permit aan te schaffen. Met name in het hoogseizoen is de kans namelijk groot dat de gorilla-trekkings snel volgeboekt zijn. De tarieven voor een trekking zijn hoog, USD 1.500 per persoon. Dit bedrag wordt volgens de overheid van Rwanda weer besteed aan het onderhoud van het park en ook om het park veilig te houden voor stropers.

Vanuit uw accommodatie gaat u eerst naar de Parc Headquarters waar u zich inschrijft en informatie krijgt over de gorilla’s en de in acht te nemen regels. Bij het hoofdkwartier hoort u ook welke gorilla groep u gaat bezoeken. Vervolgens gaat u naar de juiste ingang van het park waar uw trekking door de bossen begint. De duur van een gorillatrekking is afhankelijk van de locatie van de gorilla’s. Meestal wandelt u onder begeleiding tussen de 1 en 4 uur. U bevindt zich dan op een hoogte van 2500-3000 meter. Gorillatrekkingen zijn relatief zwaar, een goede fysieke conditie is daarom vereist. De “paden” zijn vaak helemaal overwoekerd door de vegetatie en zijn (door regenval) vaak modderig en glad. Wanneer de gorilla’s zijn gelokaliseerd, heeft u 1 uur de tijd voor het maken van foto’s. Vergeet vooral niet te genieten van deze imposante reuzen.

 

Wij hebben zeer genoten van deze reis!

Fly In Safari Botswana:

De reis voldeed zeer goed aan de verwachtingen. De lodges waren prima, personeel gastvrij, kwaliteit eten uitstekend. Gedurende de periode in de lodge was de ranger/gids/chauffeur degene waarmee het programma gemaakt werd. Soms waren we met een paar medereizigers in een auto, maar veelal ook niet. De vluchtjes van de ene lodge naar de andere lodge verliepen prima op tijd. De lodges waren ook allemaal anders, qua lay out, qua natuur en sfeer. De Victoria Watervallen zijn mooi, maar door het vele water ontstond er een dikke waternevel waarmee het zicht wat beperkt werd, maar dat is bij een waterval niet geheel vreemd. Wij hebben zeer genoten van deze reis en alle lof voor de goede organisatie en de kwaliteit van de lodges.

De heer en mevrouw Dentz Middelburg
Toon alle reviews

Bekijk ook!

Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte met onze nieuwsbrief?

Wilt u op de hoogte gehouden worden van reisinspiraties, topbestemmingen en reisaanbiedingen van Uniek Afrika en Tasman Travel? Schrijft u zich middels onderstaand formulier in voor de digitale nieuwsbrief.

U bent dan als eerste op de hoogte van nieuwe reizen, nieuwe bestemmingen en aanbiedingen.

  • .